آقای مارک کریسپ که یکی از معامله گران خبره و مجرب بازار های مالی آمریکا میباشد بر اساس مطالعات و تجربیات خود در بازار سرمایه به شناسایی عادات و الگوهای رفتاری موفقترین معامله گران پرداخته و با طبقه بندی و تنظیم این عادات، به ارائه آن در قالب هفت عادت معامله گران موفق پرداخته است. وی در این عادات هفتگانه درصدد است تا پیشنهادهایی ارائه نماید که بر اساس آن چارچوبی منسجم از عوامل شناختی موثر و عادتهای مفید در میان معامله گران موفق را معرفی نماید که از دیدگاه وی بخش بسیار مهمی از فعالیت معامله گران را تحت تأثیر قرار میدهد.
دراین مجموعه نوشته ها، هفت عادت معامله گران بی نظیر را از منظر نوشته های ایشان خواهیم آورد:
عادت اول) مسئولیت تمام معاملات خود را بر عهده بگیرید
معامله گر موفق کسی است که بر اعمال و تصمیمات خود اشراف کامل داشته و مسئولیت نمام این اعمال را به عهده گیرد.
معامله گر موفق هیچ گاه برای اشتباه های خود به دنبال مقصر نمیگردد.
هنگامی که ۱۰۰ درصد مسئولیت اعمال خود را به عهده بگیرید، بهانه دیگری باقی نخواهد ماند و به دنبال فردی که عهده دار اشتباهات شما باشد نخواهید گشت. به بیان ساده تر آدمی جایزالخطا ست و اشتباه جزیی از امر، ولی مهمتر از آن درسی است که از باید از این اشتباهات گرفت. این مسئله ای حیاتی برای موفقیت در معامله گری است.
به راستی آیا میتوان چنین تصور کرد که وارن بافت چندین میلیون دلار هنگام معامله سهام از دست بدهد و این زیان را به شرایط کلی بازار نسبت دهد؟! مطمئن باشید هنگامی که معامله گران بزرگ ضرری متحمل میشوند اولین سوالی که از خود میپرسند این است که: «آیا قوانین خودم را دنبال کردهام یا خیر؟» اگر پاسخ مثبت باشد قوانینشان را بازنگری خواهند کرد و به دنبال نکته ای در این قوانین میگردند که شاید نیاز به تغییر آن باشد تا چنین ضرری مجدداً روی ندهد. البته در بیشتر موارد پاسخ به این سؤال منفی است!
چنانچه پاسخ منفی باشد؛ در این مرحله میبایست توضیحات بیشتری در مورد رفتار خود بدهم. به طور مثال سؤالهای از این دست از خود بپرسیم: چرا از قوانین خود تخطی کردم؟ چگونه میتوانم از بروز اشتباهاتی از این قبیل جلو گیری کنم؟ آیا این احتمال وجود دارد مجدد مرتکب چنین اشتباهی شوم؟ و…
آیا به نحوه طرح سؤالها دقت کردید؟ چرا این کار را کردم؟، چگونه میتوانم؟ و … با دقت در نحوه بیان سؤالها مشاهده میگردد که معاملهگر مسئولیت کامل معاملات را بر عهده گرفته و به دنبال تضمینی است تا چنین اشتباهاتی را تکرار نکرده و از قوانین خود تخطی ننماید.
ضربالمثلی قدیمی در معاملات رایج است که : «اگر لازم است از دیگری سؤال کنید، نباید معامله کنید.» کمی به این جمله بیندیشید؛ چنانچه قاعده ای در انجام معاملات دارید که تا کنون باعث عملکرد بهتر شما نسبت به سایرین شده است، چه نیازی به اظهارنظر دیگران است!؟ آن فرد چه اطلاعات و روش بهتری به شما ارائه خواهد کرد جز سردرگمی!
چنانچه با دید بلند مدت به سهام مینگرید؛ چرا از معامله گری مشاوره میخواهید که معاملات یک روزه انجام میدهد؟ اگر سرمایه گذار بنیادی هستید؟ پرسیدن نظر معامله گری که با توجه به حرکت بازار معاملات خود را انجام میدهد، چیزی جز تلف کردن وقت به همراه نخواهد داشت. دانستن این نکته لازم است که هیچ دو نفری با عقیده یکسان وجود ندارد. چرا رفتار فرد دیگری را فراتر از قواعد و قوانین معامله خود میدانید؟ واقعیتی در زندگی وجود دارد که در دنیای معاملات نیز صدق میکند و آن این که این میل در بیشتر افراد وجود دارد که دیگران بگویند چه کار باید انجام دهند به جای اینکه خود تصمیم به انجام کاری بگیرند. این امر مهمترین دلیل شکست
بیشتر افراد در بازارهاست. چنانچه معامله ای صورت گرفت تمام مسئولیت آن را به عهده گیرید، در غیر این صورت بهتر است از انجام آن به پرهیزید.
در صورتی که اولویت شما «پیروی از قواعد خود» میباشد، چه نیازی به دریافت توصیه دیگران وجود دارد؟ چنانچه نیاز به دریافت نظرات دیگران داشتید کارهای زیر را انجام دهید:
- از انجام معامله به پرهیزید؛
- برنامه و قواعد خود را بازنگری کنید؛
- علت عدم وجود مسئولیت پذیری در برنامهها و اعمال خود را بررسی نمایید؛
- هنگامی که احساس کردید نیازی به نظرات دیگران ندارید وارد معامله شوید.
یک معامله گر چگونه میآموزد که مسئولیت کامل را بپذیرد؟ بهتر است که وی مجموعه قواعدی را برای خود ترتیب دهد و به این درک برسد که مهمترین نکته ای که در معاملات وجود دارد، پیروی از همان قوانین است. چنانچه از قواعدی مستحکم برخوردار باشید، نیازی به دریافت نظرات دیگران نخواهید داشت. در واقع تمام تلاش خود را میکنیم که از نظرات بیرونی صرفنظر کنیم. صرفا به این دلیل که میدانیم با دنبال کردن قوانین خود در ۹۵درصد موارد در موقعیت مناسب بازار قرار خواهیم گرفت و هیچ گاه شانسهای بزرگ را از دست نخواهیم داد.
پس از همین امروز بیاموزیم که مسئولیت کامل معاملاتمان را به عهده بگیریم. تلاش کنیم تا مجموعه قواعد و قوانین معاملاتی را برای خود ایجاد کرده و سپس آنها را دنبال نماییم. این نکته را در نظر داشته باشیم که پیگیری این قواعد برنده یا بازنده بودنمان در بلندمدت را تعیین مینماید.
اگر این گونه میاندیشید که: «بازار مسبب ضرر من است» یا «دیگران این کار را با من کردهاند»، تفکر خود را اینگونه تغییر دهید: «آیا از قواعد خود پیروی کردهام یا خیر؟» اگر پاسخ مثبت بود؛ به خود افتخار کنید چرا که در مسیر برنده شدن در بازار قرار گرفتهاید (یعنی قرار است شما یکی از نوادر بازار باشید). اگر پاسخ منفی است، علت آن را یافته و در مسیر عدم تکرار آن اشتباهها تلاش کنید. با پذیرفتن مسئولیت تک تک معاملات خود از همین امروز، از اینکه در مییابید معاملات در حقیقت چقدر ساده هستند، شگفت زده خواهید شد.
نوشته های مرتبط:
عادت دوم) مکانیزمی را انتخاب کنید که مناسب شماست
عادت سوم) یک معامله را برنامه ریزی کرده و با آن برنامه معامله نمایید
عادت چهارم) تلاش کنید که نحوه معامله صحیح را بیاموزید و آن را بکار ببندید ـ بخش اول
عادت چهارم) تلاش کنید که نحوه معامله صحیح را بیاموزید و آن را بکار ببندید ـ ادامه
عادت پنجم) نگرشی مثبت نسبت به خود و سبک معاملات خود داشته باشید
عادت ششم) در معامله، به امتیازاتی که کسب می کنید اهمیت بدهید نه پولی که به دست می آورید
عادت هفتم) معامله را به عنوان بخشی از زندگی متعادلتان دنبال نمایید
منبع: این نوشته ترجمه مقاله Habits Highly Successful Trader به قلم مارک کریسپ (Mark Crisp) است که با عنوان «هفت عادت معامله گران بی نظیر» در قالب جزوه آموزشی توسط شرکت کارگزاری حافظ توزیع شده است
دیدگاهتان را بنویسید